top of page
achter2.jpg
jobbe.jpg

Jobbe

Over de figuur Jobbe is weinig bekend. Er gaat het verhaal dat hij begin 16e eeuw als schipbreukeling is aangespoeld op de kust van de Lauwerszee als gevolg van een stormvloed. Zelf kan/wil hij hier niets over zeggen. Sindsdien leidt hij een zwervend bestaan. Zijn tijdgenoten trekken zich zijn lot aan en dankzij kleine gaven en schenkingen in natura houdt hij nu het hoofd bovenwater.

De Beu

Oude verhalen vertellen over een griezelig wezen, dat leefde in venen en moerassen. Het was een gevaarlijk wezen. Als je 's avonds te dicht bij het veen kwam, nam het je mee en zag niemand je ooit meer terug. Men noemde het wezen De Beu.

De Beu was een boeman en een boeman is leerzaam. Hij leert je wat gevaarlijke plekken zijn, zoals een veen bij nacht. De Beu is de wijsheid van het veen. 
De Beu komt terug. Hij heeft vernomen dat de Vrijstaat weer zal komen en hij is nieuwsgierig. De samenwerking en gelijkwaardigheid van toen beviel hem wel. Zouden de mensen dat nu weer kunnen? En zouden ze weer open staan voor simpele waarheden?
De Beu is een personage van Edo Pronk, gebaseerd op kleine bangmaak verhaaltjes, o.a. uit de Stellingwerven. Net zoals Edo Pronk het manusje-van-alles is bij Stichting Vrijstaat de Stellingwerven, zo is de Beu het hulpje van Stellingwervers.


Contact: edopronk@gmail.com 

beu.jpg
Alderhandt.jpg

Alderhandt

“Alderhandt” is een reiziger in tijd en ruimte. Meestal in de Middeleeuwen vermaakt hij jong en oud met grappen en grollen tijdens het jongleren of andere circuskunsten.

Werkend vanuit zijn kleine kampement zet hij het publiek graag op het verkeerde been, waarbij de voorstelling gemaakt wordt voor en met het publiek !

Alderhandt is het historische alter ego van Arjan de Graaf, of misschien is dat juist andersom ??!!
 

banner1.png

Acts 2021

wapen_vrijstaat.png

Isabel

Isabela.PNG

Isabel is onze muzikale gast uit Duitsland. Zij speelt stukken uit de Middeleeuwen en de Renaissance met grote passie. Deze speelt zij op haar blokfluiten en de Ierse low whistle en is een meester op andere instrumenten zoals doedelzak, gitaar en percussie. Zij beleeft ook veel plezier aan jongleren op muziek of doet gewoon alles tegelijk.

Contact: Isabel.schaffner@web.de en instagram: isabel_bergerette

Waarzegster en Kwak de Zalver

Onvoorspelbaar en mystiek: de middeleeuwse heks als wijze vrouw. Met een beetje humor en een korreltje zout, maar zeker niet onwaar.

Natuurlijk letten we bij de kermis ook op uw welzijn. De Middeleeuwen zitten immers vol met enge kwalen. Gelukkig is daar de reizende chirurgijn Kwak de Zalver, die waakt over uw gezondheid.

Waarzegster.jpg
kwak de zalver.jpg

Nee, deze schrandere keukenmeid is geen zuinige keukenmeid of een wel-kokende keukenmeid, geen voorname, maar een gewone  keukenmeid met veel ervaring. Een keukenmeid  die ogen en oren goed de kost gaf in dorpen en steden waar de kermissen al in het vroege voorjaar jong en oud vermaakten. Carolina de Schrandere keukenmeid is altijd op zoek naar nieuwe lekkere  kermistraktaties. Op iedere kermis zie je ze staan, de kermisstokken met  smaken zoals kaneel of verse kruiden.
Want kermis is meer dan een feest, kermis is dans en muziek en vermaak voor jong en oud.
De kermisstokken die op het kermisterrein  op ambachtelijke wijze gemaakt worden, worden niet geproefd of verkocht. Wel is het mogelijk om kleinere stukjes ambachtelijk verpakte, maar originele Nederlandse kaneelstokjes te verkrijgen.

Carolina Verhoeven: www.culinairerfgoedcentrum.com

Carolina de schrandere keukenmeid

Carolina, de schrandere keukenmeid zoekt naar eieren voor haar historische taart.jpg
Carolina Kaneel stok   2021.JPG
bottom of page