top of page
achter2.jpg
StellingenPad02.jpg

Foto: Jan Bies

banner1.png

Stellingenpad

wapen_vrijstaat.png

Na het overlijden van Marian Nesse is de functie van padcoördinator tijdelijk vervuld door Marita Kruijswijk van Stichting Vrijstaat de Stellingen en Jolanda Verwoert van het Nivon. Inmiddels is er een nieuwe padcoördinator gevonden, namelijk Astridde Cock (padcoordinator.stellingenpad@gmail.com)

Zij is het aanspreekpunt voor de vrijwilligers van het Stellingenpad, zij coördineert de goede gang van zaken met betrekking tot het pad, verwerkt meldingen, onderhoudt contacten met de vrijwilligers en houdt ontwikkelingen in de gaten.

Stellingenpad is ‘beste wandelroute van de Benelux’ 2023

Het Stellingenpad in Nederland is op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent uitgeroepen tot Wandelroute van het Jaar 2023.

 De route van Nivon Natuurvrienden werd verkozen uit een shortlist met vijf kandidaten. Naast het Stellingenpad dongen ook het Betuwepad (NL), de GRP 161 Tour du Pays de Bouillon (BE), de Heuvelrughike (NL) en National Park Trail (BE) nog mee naar de eretitel. In aanmerking kwamen uitsluitend routes die overwegend in België, Nederland en het Groothertogdom Luxemburg lopen.

Pad door de Stellingwerven

Het Stellingenpad is het nieuwste Nivonpad en leidt door een nog rustig en veelal onontdekt gebied: de Stellingwerven. Dit strekt zich uit over Zuidoost-Friesland, de westrand van Drenthe en de Kop van Overijssel. Deze Stellingwerven kennen een eigen geschiedenis, taal en cultuur. Het ruim 260 kilometer lange streekwandelpad voert onder andere door het Drents-Friese Wold, langs de Weerribben en naar vestingstadjes aan de voormalige Zuiderzee in Overijssel. Het pad telt 15 etappes van 12 tot 28 km en is uitgestippeld via het landelijke wandelknooppuntennetwerk.

Pluspunten winnende route

De jury roemde de degelijke en praktische bewegwijzering via knooppunten, de uitzonderlijk mooie en gedetailleerde gids, het originele thema en de uitvoerig beschreven historische achtergrond. Ook het feit dat het pad door twee nationale parken loopt – het Nationaal Park Drents-Friese Wolden en het Nationaal Park Weerribben–Wieden – zag zij als een belangrijk pluspunt.

Stellingenpad: nieuwe lange afstandswandelroute door de Stellingwerven!

IMG_0738.jpg
meertjezomer.jpeg

Op 24 april 2022 was het zover: het Stellingenpad werd feestelijk geopend op de Boerestreek in Appelscha. Eerst was er door Floortje Schoevaart en daarna door Appie Boonstra namens Stichting Vrijstaat de Stellingen een herdenking van de initiatiefneemster en maakster van het Stellingenpad, Marian Nesse, die kort tevoren overleden was. Daarna werd het eerste exemplaar van de wandelgids Stellingenpad aangeboden door een levende Stellingwerfse griffioen aan een nazaat van de Hannekemaaiers, die als seizoensarbeiders in vroeger eeuwen veel gelopen hebben over de Stellingwerfse wandelpaden. Het duo Karst Berkenbosch&Mark zong twee liederen in het Stellingwerfs over de geschiedenis van de Stellingwerven en heel bijzonder was ook het door Frank Edam gemaakte Stellingenpadlied dat werd uitgevoerd door het duo Nanne en Ankie en waarbij het refrein enthousiast werd meegezongen door het publiek. Natuurlijk werden alle medewerkers en vrijwilligers hartelijk bedankt en kregen zij een exemplaar van de wandelgids aangeboden. Vele andere aanwezigen hebben het boekje ter plekke gekocht. Voor een korte kennismaking met het Stellingenpad werd tenslotte iedereen uitgenodigd om vanuit de Boerestreek een rondje van ca. 5 km te wandelen, deels over de route van het Stellingenpad.  Op verschillende plekken langs de route van dit rondje werden de deelnemers verrast met muziek, dans en acts door  het Vrijstatig Volkje, BosFolk en het duo De Valkeniers. Na terugkeer van de wandelaars op de Boerestreek volgde de afsluiting van dit evenement.

Voor foto’s en video’s (zoals het Stellingenpadlied) van deze feestelijke opening: 

 

Vanaf nu kan de wandelgids besteld worden bij vrijstaatdestellingen@gmail.com

Daarvoor graag € 19.90 + € 4.35 verzendkosten = € 24.25 overmaken op: NL65 RBRB 0954 6890 62 t.n.v.

Stichting Vrijstaat de Stellingen met vermelding van het adres waarheen het boekje verstuurd moet worden.

Nivon-leden kunnen het boekje bestellen via https://nivon.nl/webshop/Stellingenpad.

Het ruim 263 kilometer lange Stellingenpad is een officiële landelijke wandelroute met als thema de Stellingwerven. De geschiedenis, het landschap, de taal en de cultuur van de Stellingwerven staan centraal in de wandelgids, die net als het Pieterpad door het Nivon wordt uitgegeven in samenwerking met stichting Vrijstaat de Stellingen. Grofweg gaat de route door het Stellingwerfse taalgebied: van Appelscha door de Kale Duinen naar Vledder, dan over het Holtingerveld richting Steenwijk, langs de Wieden over Vollenhove en Giethoorn naar de Linde, dan langs Wolvega richting De Hoeve en Oldeberkoop, daar gaat het langs de Tjonger ofwel over Donkerbroek naar Allardsoog, ofwel over Oosterwolde naar Haulerwijk, waar de paden weer samenkomen om richting het riviertje de Slokkert, via het Fochtelooërveen weer terug te keren naar Appelscha. Het zijn 15 etappes tussen de 12 en 28 kilometer inclusief 3 route verkortingen. De meeste etappes kunnen ook in tweeën gesplitst worden. Via de knooppunten is de route eenvoudig te volgen. Verder is er in de nationaal uitgegeven wandelgids ook nog een routebeschrijving, een detailkaart met routelijn en achtergrondinformatie over het gebied te vinden met veel foto's en kijkpunten langs het pad. Ook is er een GPX te downloadenan van de website www.stellingenpad.nl.

stellingenpad_10_4098.jpg
Beste2023.jpg
IMG_0394 2.jpeg

Spelelementen bij wandeltochten zijn tegenwoordig heel populair. Het is de bedoeling dat elke etappe een spelelement krijgt. Ondernemers, maar ook dorpen, verenigingen, scholen, grondeigenaren, instanties of particulieren kunnen een etappe of een deel van een etappe adopteren, van een spel voorzien en hun naam eraan verbinden. Dat kan samen met de spellencommissie van de stichting worden uitgewerkt. Er zijn al vele ideeën voor verzameld. Zo kan iedereen de aandacht van de wandelaar vestigen op iets wat in de buurt van het pad is.

Bent u geïnteresseerd om deel uit te maken van de spellencommissie en de initiatieven van de verschillende instanties te coördineren, neem dan contact op met vrijstaatdestellingen@gmail.com. Meer informatie over de vacature van spelcoördinator is te vinden op www.plekvoortalent.nl

Naast de wandelgids zal het NIVON ook een website verzorgen waar behalve de informatie over het Stellingenpad, ook de spelelementen zullen worden opgenomen.

Wilt u als ondernemer een (deel van een) etappe adopteren voor een spel? Neem dan contact op met padcoordinator.stellingenpad@gmail.com !

bottom of page