top of page
achter2.jpg
StellingenPad02.jpg

Foto: Jan Bies

banner1.png

Stellingenpad

wapen_vrijstaat.png

Stellingenpad
In de voetsporen van de Griffioen

Pad door de Stellingwerven

Het Stellingenpad is een nieuw (2022) Nivonpad en leidt door een nog rustig en veelal onontdekt gebied: de Stellingwerven. Dit strekt zich uit over Zuidoost-Friesland, de westrand van Drenthe en de Kop van Overijssel. Deze Stellingwerven kennen een eigen geschiedenis, taal en cultuur. Het ruim 260 kilometer lange streekwandelpad voert onder andere door het Drents-Friese Wold, langs de Weerribben en naar vestingstadjes aan de voormalige Zuiderzee in Overijssel. Het pad telt 15 etappes van 12 tot 28 km en is uitgestippeld via het landelijke wandelknooppuntennetwerk. De meeste etappes kunnen ook in tweeën gesplitst worden. In de route zijn drie routeverkortingen opgenomen.

De wandelgids bevat verder achtergrondinformatie, veel foto's en kijkpunten.

IMG_0394 2.jpeg
Hannekemaaier - Harry Lasker.jpg

Bijzondere momenten in de nog korte geschiedenis van het Stellingenpad

meertjezomer.jpeg

Opening Stellingenpad 2022

Op 24 april 2022 was het zover: het Stellingenpad werd feestelijk geopend op de Boerestreek in Appelscha.

Floortje Schoevaart (presentatrice) en Appie Boonstra (Stichting Vrijstaat de Stellingen) stonden stil bij overlijden van Marian Nesse, de initiatiefneemster en maakster van het Stellingenpad. Een levende Stellingwerfse griffioen overhandigde daarna het eerste exemplaar van de wandelgids aan een nazaat van de Hannekemaaiers. Deze Hannekemaaiers hebben in vroeger eeuwen, als seizoensarbeiders, veel gelopen over de Stellingwerfse wandelpaden.

 

Het duo Karst Berkenbosch&Mark zong twee liederen in het Stellingwerfs over de geschiedenis van de Stellingwerven. Frank Edam maakte een bijzonder Stellingenpadlied dat, wegens ziekte van Frank, werd uitgevoerd door het duo Nanne en Ankie. Het refrein werd enthousiast meegezongen door het publiek.

 

Verdere medewerking werd verleend door  het Vrijstatig Volkje, BosFolk en het duo De Valkeniers. 

 

Foto’s en video’s van deze feestelijke opening 

Stellingenpad is ‘beste wandelroute van de Benelux’ 2023

Het Stellingenpad in Nederland is op de eerste dag van de Fiets- en Wandelbeurs in Gent uitgeroepen tot Wandelroute van het Jaar 2023.  + foto prijs

 

De route van Nivon Natuurvrienden werd verkozen uit een shortlist met vijf kandidaten. Naast het Stellingenpad dongen ook het Betuwepad (NL), de GRP 161 Tour du Pays de Bouillon (BE), de Heuvelrughike (NL) en National Park Trail (BE) mee naar de eretitel. In aanmerking kwamen uitsluitend routes die overwegend in België, Nederland en het Groothertogdom Luxemburg lopen.

 

Pluspunten winnende route

De jury roemde de degelijke en praktische bewegwijzering via knooppunten, de uitzonderlijk mooie en gedetailleerde gids, het originele thema en de uitvoerig beschreven historische achtergrond. Ook het feit dat het pad door twee nationale parken loopt – het Nationaal Park Drents-Friese Wold en het Nationaal Park Weerribben–Wieden – zag zij als een belangrijk pluspunt.

Beste2023.jpg

Wandelgids en/of speldje bestellen

Bij de Vrijstaat:

Voor de wandelgids, stuur een e-mail naar vrijstaatdestellingen@gmail.com  en maak € 24,25 (incl. verzendkosten van € 4,25) over op NL65 RBRB 0954 6890 62 t.n.v. Stichting Vrijstaat de Stellingen. Vermeld duidelijk naam en adres waarheen de gids verzonden moet worden.

 

NIVON-leden kunnen de gids bestellen via  nivon.nl/webshop/Stellingenpad.

Voor het speldje, stuur een e-mail naar vrijstaatdestellingen@gmail.com en maak € 5,50 (incl. verzendkosten) over op NL65 RBRB 0954 6890 62 t.n.v. Stichting Vrijstaat de Stellingen. Vermeld duidelijk naam en adres waarheen het speldje verzonden moet worden.

Meer en actuele informatie is te vinden op: Stellingenpad.nl.

Stellingenpad-druk-1.jpg
bottom of page