top of page
achter2.jpg
banner1.png

Marktkramen 2017

aafje.jpg

Aafje Dijkhuizen

Ergens in de middeleeuwen werd er voor het eerst een “spindel”wiel gebruikt om van losse (schapen)wol een draad te spinnen. Daar voor werden verschillende soorten spintollen gebruikt. De spinnewielen zijn wel wat gemoderniseerd, de handelingen zijn hetzelfde gebleven. 
 
Probeer of het jou ook lukt om een draad te spinnen bij de stand van Aafje Dijkhuizen.

Artisaen

Artisaen is een in middeleeuws, keltische en viking stijl leerbewerker. 
 
Alles is met de hand vervaardigd, dus er komt geen machine aan te pas. 
 
De bewerkingen en speciaal de verf technieken zijn overal te herkennen door hun fijne en mooie tekeningen en kleuren. 
 
Tevens bestaan de aangeboden producten voor een deel uit fantasy en gewone van leer vervaardigde alledaagse dingen.

artisaen.jpg
tamworth-in-bos.jpg

Boeren in het Bos

Stichting Boeren in het Bos zet verandering in gang naar een natuurlijke manier van voedselproductie. Dat doen we door het te DOEN, te INSPIREREN, te ONDERZOEKEN, kennis te VERSPREIDEN en door te LOBBYEN bij de overheid om wet- en regelgeving aan te passen. In de omgeving van Appelscha houden we onze Tamworth varkens in bossen en Hooglander en Angus runderen in natuurgebieden. Daarnaast ontwikkelen we een bos waarin niet alleen varkens en runderen gehouden worden, maar ook kippen en kalkoenen, en waar ook nog eens fruit, noten en paddenstoelen te oogsten zijn. We willen laten zien dat een boer hier ook een inkomen mee kan verdienen. Daarom laten we exclusieve producten zoals droge worsten maken door een ambachtelijke slager. Er worden geen onnodige stofjes zoals bindmiddelen of conserveringsmiddelen toegevoegd aan het vlees, alleen wat kruiden en zout voor de smaak bij sommige producten. Ons vlees is rechtstreeks te bestellen via onze webshop, en ook verkrijgbaar bij verschillende restaurants en winkels. 
 
Vindt je het ook belangrijk om deze nieuwe manier van veehouderij en voedselproductie te steunen? Kijk eens op www.boereninhetbos.nl

Carolina Verhoeven

Carolina Verhoeven is de initiatiefneemster van Stichting Culinair Erfgoed Centrum. Dit is een kenniscentrum over conservering van erfgoed op gebied Nederlandse culinaire tradities, het verzamelt en geeft door. De stichting doet dit door nauw samen te werken met vele nationale en internationale keukens, met horeca, het onderwijs, bibliotheken, het bedrijfsleven en particulieren. 
 
Een culinaire cyclus begint met de geboorte van een mens en eindigt bij zijn dood. 
 
Waar komen trends en tradities in het eten vandaan? Hoeveel invloed hebben economische recessies en crises in de landbouwsector op eettrends? Hoe komt het dat je je later vaak nog kunt herinneren wat je at op belangrijke momenten in je leven? 
 
Deze en vele andere interessante vragen komen aan bod. Van de beschuit met muisjes bij zijn geboorte, het flierefluiten, tot aan de krakeling die door zijn oneindige vorm een symbool is voor het eeuwige leven. Verder zijn in de marktkraam huis-, tuin- en keukenkruiden te vinden plus allerlei gezondheidsdrankjes. 
 
www.culinairerfgoedcentrum.com

geweckt.jpg
culivents.jpg

Culivents Catering

Bij Culivents willen wij van het begin tot het eind precies weten wat er gebeurt met de producten waarmee wij werken. En wat doet voedsel met je lichaam en je lichaam met voedsel, wat is bijvoorbeeld een come down en hoe kun je dit met de juiste voeding voorkomen zodat je fit en alert de dag door komt. 
 
Wij willen ons enthousiasme delen en laten u graag kennis maken met onze keuken. Tevens werken wij vanuit de culinaire geschiedenis en nemen u graag mee terug in de tijd, proef en beleef de middeleeuwen. Tijdens het Stellingen Festival koken wij op ambachtelijke en traditionele wijze. 
 
www.puurculivents.nl

Drie Wevekes

De drie wevekes zijn: 

  • Alie Leeuwis 

  • Ingrid Trouw 

  • Janneke Strikwerda

 

Zij zullen verschillende oude ambachten demonstreren, nl.: weven, spintol spinnen en vilten. 
 
Ook geven ze belangstellenden de gelegenheid om deze ambachten zelf te ervaren.

driewevekes.jpg
elve geluk 02.jpg

Elve Geluk

Elve Geluk komt met spirituele artikelen, artikelen in middeleeuws of viking stijl, en fantasy artikelen. 
 
Van wierrook en edelstenen tot Thorshamers en sjaals in de vorm van een vlinder. 
 
Zie ook: www.elvegeluk.nl en www.elvemassage.nl.

Erno Korpershoek

Fries houtsnijwerk- kerfsnijwerk van houtsnijder Erno Korpershoek. 

www.kerfsnede.nl

frieshoutsnijwerkklein.jpg
hakhoning.jpg

Hannie's Hakhoning

We verkopen ambachtelijk gemaakte hakhoning, honing, mede, kruidenbonbons, propolis en bijenwasproducten en wat andere honing producten.

De Kwakzalveri’je

Heeft u vragen dan vindt u hier het informatie punt waar altijd iemand staat om uw vragen te beantwoorden.
 
Ook worden hier prachtige, bijzondere kwakzalver-souvenirs verkocht zoals Heilig Veenwater, Echte Soepstenen voor de lekkerste soep die u ooit gemaakt heeft en Hersenvulling voor leeghoofden. Voor de vlijtige handen kunt u hier ook het originele borduurpatroon van ons wapen aankopen. Tenslotte hebben wij enkele zeer zeldzame Stellinger Knuffelkeien die u graag liefde zouden willen geven. 
 
Wij hopen dat u een snuisterij naar wens kunt vinden als aandenken aan dit mooie festival. U kunt met de aankoop van deze souvenirs Stichting Vrijstaat de Stellingen steunen, zodat wij over twee jaar weer zo'n leuk festival kunnen organiseren. Tevens kunt u hier ook uw StaatSlot kopen. We hebben prachtige prijzen, zoals een Vrij Statige Klapzoen van een VrijStatelijke freule.

kwakzalverije.jpg
lichtfonteyn 02.jpg

Margriet Ketting

Wat ik te bieden heb is: oud textiel, handwerk, haakwerk breiwerk, heel oud kant (1700-1800), oud beddengoed in pakketjes, gebreide kralenbeursjes, fournituren, beschilderde naaidoosjes, oorbellen en armbanden. 
 
Verder zal ik een quiltkleed ophangen met een verhaal: van boven naar beneden van links naar rechts; Hoe woonden zij... kleden zij zich... welke materialen en gebruiksvoorwerpen hadden ze in die tijd. Op het kleed zitten minstens 10.000 kraaltjes. Als achterwand gebruik ik 2 bij 2.30 m. 
 
Eventueel is het te koop voor € 1000,-

Misa en Ronald

Wij verkopen Tsjechische en Slowaakse honingwijn, ook wel bekend onder de naam Mede, en oud Tsjechische gebakken thee. 
 
www.klatovsti-poutnici.com

misa en ronald.jpg
bijenwasdoeken.jpg

Pascal Gelling

Bijenwasdoeken zijn een natuurlijke 'vershoudfolie' die je kunt gebruiken om allerlei soorten groenten, fruit, boterhammen, hompen kaas en meer mee in te pakken en heerlijk vers te houden zonder dat er mogelijke schadelijke stoffen vanuit plasticfolie of aluminium in je voedsel kan trekken. Bijenwasdoeken zijn niet alleen gezond maar ook nog eens herbruikbaar. 
 
De bijenwasdoeken zijn met de hand gemaakt van gerecycled katoen en bijenwas van eigen bijen die op een zo natuurlijke mogelijke manier gehoed worden. Dit houd onder andere in dat ze hun eigen raten mogen bouwen, ik geen chemische bestrijdingsmiddelen in de kast gebruik en ze op hun eigen honing mogen overwinteren.

De Magie van het Leven bij Lichtfontein

Nog ouder dan de Middeleeuwen zijn de edelstenen in de kraam van Lichtfontein. 
 
Laat een persoonlijke steen voor je uittesten of schaf een van de wonderschone sieraden aan. 
 
Er is schitterende en kleurrijke kleding bijeengebracht vanuit de Oriënt. 
 
En je kunt bij de jonkvrouwen je toekomst laten voorspellen. 
 
Kom te weten wat er voor je ligt, als de kaarten worden gelegd, er in de kristallen bol, of in de magische spiegel wordt gekeken. 
 
Natuurlijke producten uit de magische Lichtfontuin mogen op deze dag niet ontbreken. 
 
Men zegt dat deze tuin wordt verzorgd door kabouters en elfen.... 
 
Kom het ervaren op de Middeleeuwse markt van Appelscha! 
 
www.lichtfontein.nl

lichtfontein-markt-groot195x285.jpg
wiahuitema.jpg

Wia Huitema

Ik bied o.a. aan: producten gemaakt van vilt, wol, touw en katoen in diverse uitvoeringen. 
 
Te vinden op Facebook onder: wia's kleur.

Woolly's vachten en zo

Bij Woolly’s vachten en zo vind je prachtige gelooide schapenvachten en overige producten van vacht en wol. 
 
Hierbij moet je denken aan vloerkleden, woonplaids, sierkussens en krukjes bekleed met vacht. Natuurlijk ontbreken de heerlijke warme wollen sloffen niet in ons assortiment. 
 
www.woollysvachten.nl

woollysvachten.jpg
zoepzooi.jpg

Zoepzooooi 

Zoepzoooi staat voor lekker en mooi....... 
 
Zoep staat voor Soep en Sûpe, en dus voor lekker. Zooooi staat voor van alles. Voor hergebruik van materialen en van materialen uit de natuur. Insteek is dat spullen 2e of 3e of zelfs 4e leven krijgen als decoratie of als lekkernij. 
 
Hergebruik staat dus centraal even als wat de natuur te bieden heeft. Het aanbod varieert net zoal de seizoenen en wat de natuur te bieden heeft:

  • onkruid als basis voor tapenade en als decoratie 

  • cadeautjes met een natuurlijke uitstraling 

  • lekkere vlierbloesemsiroop en likeur 

  • borrel/ tapasplanken 

  • kruiden

 

en nog veel meer

Zwaluw Bierbrouwers 

Speciaal voor Vrijstaat de Stellingen en het Stellingen Festival heeft onze Fochtelooër brouwer André Hoogendoorn een heerlijk fruitig biertje gebrouwen met een uniek oud recept:

 

het VRIJSTAATS BIER! 
 
Het is een ambachtelijk gebrouwen bier met zuivere ingrediënten. De brouwer staat op het festival hoogst persoonlijk klaar om alles te vertellen over het brouwproces. 
 
Kom dus naar de brouwerskraam en proef! 
 
www.zwaluwbierbrouwers.nl

etiket.png
bottom of page