top of page
achter2.jpg
banner1.png

Muziekgroepen 2019

The Assassenachs.jpg

The Assassenachs

Vrijstaat de Stellingen wordt in 2019 vereerd met een Schotse afvaardiging in de vorm van The Assassenachs.

Dit in 1998 opgerichte folktrio bestaat uit twee Schotten en één Groninger. In de loop van de tijd hebben ze vele pubs, clubs en folkfestivals in en rond Nederland aangedaan. Met hun traditionele Keltische nummers in een eigentijds jasje (zonder daarbij te veel aan authenticiteit in te boeten), weten ze al bijna twee decennia een zeer gevarieerd publiek te vermaken. Bij elk optreden ligt de nadruk op de passie voor hun dan weer gevoelige, dan weer opzwepende muziek. Ook liederen in het oud Schotse Gaelic zijn onderdeel van het repertoire.
 
 http://assassenachs.com/nederlands/

De Soete Inval

Zin in dansen? Wegdromen bij een ondeugend liefdeslied…een traan wegpinken bij een gevoelige ballade? En dat alles op zijn middeleeuws? U bent bij De Soete Inval aan het goede adres! 

De speellieden van De Soete Inval brengen, stijlvol gekleed in middeleeuwse kleding, levendige middeleeuwse muziek ten gehore.  
Zoals het in de middeleeuwen gebruikelijk was, trekken de minstrelen van De Soete Inval door het land en luisteren vele festivals op met haar muziek. 

Herkenbare melodieën, verrassende en swingende muziek en kleine muzikale pareltjes die u in vervoering brengen. 
Laat de draailier, schalmei, doedelzak en davul u verleiden tot het vieren van een echt middeleeuws feest. 
 
De Soete Inval middeleeuwse muziek is opgericht in 2016 bestaat uit vier vaste muzikanten: 
 * Alexandra Meinesz doedelzakken, pommers, trommel, zang 
 * Matthijs den Daas diverse trommels 
 * Flip Rodenburg doedelzakken, pommers, draailier, zang 
 * Lenny de Rooy doedelzakken, zang

https://www.soete-inval.nl/

soeteinval.jpg
Altegaer.jpg

Altegaer

De 6 zangers/ muzikanten die Altegaer vormen, hadden al heel lang de wens om ooit met elkaar samen te gaan spelen. twee jaar geleden is dat voornemen werkelijkheid geworden. Ze speelden al - en spelen nog - in verschillende andere muziekgroepen, zoals Scric der Zee, Onstuimig Schuim, Kat yn 't Seil, Kapriol'! en het Vrijstatig Volkje. 
 
Ze leggen zichzelf in hun muziek geen grenzen op en doen alleen wat ze mooi en leuk vinden. Hun materiaal is dan ook een mengeling van folk, maritieme ballades, wereldliederen en van oude muziek tot recent zelfgeschreven werk.  
Op dit festival zal het zwaartepunt natuurlijk komen te liggen op de muziek uit vroeger eeuwen: van Middeleeuwen tot de Gouden Eeuw. 
 
Alles bij elkaar leidt dit tot een 'allegaartje' met veel (ook a capella-) zang, meeslepende melodieën, wervelende dansen en een vleug theater. Kortom een lust voor oog en oor! 

De groep bestaat uit: 
Marita Kruijswijk (fluiten, schalmei, zang), Marian Nesse (accordeon, bas, zang), Louis Stortelder (zang en dans), Narda Kaandorp (harp, accordeon, zang en dans), Frank Edam (gitaar, accordeon, zang) en Hanneke Koek (viool, trom, bas, zang). 
 
Contact: Frank Edam, frankedam1@gmail.com, tel. 06-23744713
Voor een trailer van Altegaer zie: YouTube of kijk op Facebook

Imbue

De muziek van Imbue ligt op de magische grens tussen historische muziek en folk. De vijf bandleden vinden hun eigen geluid tussen middeleeuwse volksliederen en hoffelijke Renaissance dansen. 
 
De virtuoze blokfluit, de rauwe viool en de swingende percussie geven de muziek haar dansbare karakter. De melancholische viola da gamba, de sprankelende bouzouki en de heldere stem en samenzang brengen prachtige ballades. Laat je meevoeren naar de mystieke wereld van Imbue.

www.imbuefolk.nl 
https://www.facebook.com/ImbueFolk/ 

Imbue.jpg
pekel.jpg

Pekel

Pekel speelt Nederlandse maritieme folk, maar laat zich beïnvloeden door een veelheid aan culturen en stijlen. Zo klinkt naast de basisbezetting van accordeon, gitaar, contrabas en cajon ook doedelzak, bouzouki, mondharp en fluit. Bekende deunen krijgen een modern jasje of nemen verrassende wendingen. Vaak blijkt een vermeende Ierse deun of onbekend traditioneel Nederlands lied door Pekel zelf geschreven.

De muziek van Pekel is toegankelijk voor een breed publiek. De mix van typisch Nederlandse muziek en de liefde van Pekel voor wereldmuziek, maakt de groep aantrekkelijk voor veel mensen, die, zo leert de ervaring, zich verbazingwekkend snel thuis voelen bij Pekel. Opzwepende dansen worden afgewisseld met gedragen ballades en aanstekelijke meezingers.

Maar Pekel is meer dan muziek alleen! Bij elk optreden van Pekel is de interactie met het publiek minimaal zo belangrijk als de muziek zelf. Pekel bracht boeken en cd’s uit en is te beluisteren op iTunes en Spotify.

www.pekelweb.com

Sidaro

De Groningse band Sidaro speelt op dit festival een opzwepende mix van klezmer + balfolk en dan is dansen zeker de bedoeling. 
De sound van Sidaro loopt uiteen van middeleeuws 'rauw' met oosterse stampmuziek waarin de schalmei van Martijn Versteegh over het festivalterrein schettert tot aan zoetig, melancholiek als er door Gert Top op de mandoline een mazurka vertolkt wordt. 
Het archaïsche galmgeluid van de Nyckelharpa van Jantien Schaap zal op de zaterdag als extra toevoeging ook te beluisteren zijn. 
Kortom: afwisseling te over. Muziek van Oost tot West en van oud tot nieuw, alles kan en alles mag bij Sidaro. 
 
www.sidaro.nl 
https://www.facebook.com/sidaromuziek/ 

Sidaro_middeleeuws_kostuum_staand_formaa
Kunst en Coo.jpg

Slagwerkgroep Kunst & Coo

Wij zijn Slagwerkgroep Kunst & Coo, een enthousiaste groep drummers die het fijn vinden om met elkaar te spelen. 
 
Elke week oefenen we met veel plezier en we hopen dat u ook geniet van onze aanstekelijke ritmes en pakkende grooves.

Vrijstatig Volkje

In Vrijstaat De Stellingen leeft o.a. het Vrijstatig Volkje. Dit Volkje bestaat uit middeleeuwse en sprookjesachtige figuren die van muziek maken en vrolijk spel houden. Ze trekken rond, op zoek naar plekken waar ze de sfeer kunnen verhogen en mensen kunnen vermaken.  
 
De groep, variërend in aantal en samenstelling, maakt straattheater waarbij ze de interactie zoeken bij elkaar en het publiek. Ze hebben zo hun middeleeuwse logica en boerenverstand en passen dat toe op de huidige tijd, wat verfrissende en amuserende situaties oplevert. Hun eerlijke, open (en ietwat kinderlijke) blik op de wereld brengt menigeen aan het lachen.
 

Het Vrijstatig Volkje is bedoeld als entertainment bij evenementen en festivals. Wij zijn flexibel en kunnen ons spel aanpassen aan de betreffende activiteit. Als speciaal, interactief luisterprogramma kunnen we bijvoorbeeld presenteren:
- Een programma over de geschiedenis van de Stellingwerven in de Middeleeuwen en
- Het programma 'Vissersvrouwenlatijn' over het lief en leed van vissersvrouwen in vroeger tijden. Zie de trailer daarvan op Facebook en op YouTube

Contact: Edo Pronk (Fochteloo): tel. 06-43736259.

E-mail: vrijstatigvolkje@gmail.com

vv3.jpg
bottom of page