top of page
achter2.jpg
banner1.png

Muziekgroepen 2024

wapen_vrijstaat.png

De Sleutelaars

De Sleutelaars.jpg

Nieuwsgierig naar de onbekende instrumenten die wij bespelen? Het zijn Nyckelharpor. Dat is de Zweedse benaming voor deze twee instrumenten. In het Nederlands zeggen we sleutelviolen. Deze snaarinstrumenten worden al meer dan 500 jaar voor traditionele volksmuziek gebruikt in Uppland, Zweden. Het instrument was vroeger in heel Europa bekend, zo rond 1500. Honderd jaar later werden er resonantiesnaren aan toegevoegd. De Nyckelharpa werd net als de viool gebruikt om dansen te begeleiden. Er bestaan veel varianten van de Nyckelharpa. Vroege instrumenten hadden een of twee speelsnaren met bourdon- en resonantiesnaren en kunnen maar in één toonsoort spelen. De laatste honderd jaar kwamen er instrumenten met 3- of 4-speelsnaren en kan er in elke toonsoort op gespeeld worden. De resonantiesnaren die op de Nyckelharpa zitten, vind je ook bij de Viola d'amore (barok) en de Noorse Hardangerviool. 

De Sleutelaars, Eveline en Ernst Jan, zijn al jaren actieve volksdansers in Scandinavië en kwamen daardoor in contact met de Zweedse muzikanten en de nyckelharpa. Met behulp van de originele bouwtekening van een bouwer uit Ösmo heeft Ernst Jan onze instrumenten gebouwd. Wij spelen traditionele dansmuziek (polska meervoud polskor). Zweden heeft een ononderbroken polskor-traditie met melodieën die vaak in de familie worden doorgegeven. Daardoor kent elke streek/dorp een eigen unieke versie van deze oude parendansen, met hun karakteristieke ritmes, vaak in een driedelige maatsoort. 

Contact: Eveline van der Veer en Ernst Jan Kalkman: e.j.kalkman@outlook.com

Duo Bernet en Anouk

“En dat verhoorden twee joncfrouwen fijn”

 

Bernet en Anouk zingen volksmuziek uit de Lage Landen. Hun ervaring met volksmuziek van ver maakte hen nieuwsgierig naar de muzikale wortels van de Lage Landen. Hiervoor doken zij in oude bronnen en vonden verhalen en melodieën die ook in deze tijd doorklinken. 

Met zang, hummel, melodica, percussie en accordeon verweven zij het verleden met het heden.

Duo Bernet en Anouk.jpg

Biografie

Bernet en Anouk hebben een achtergrond in klassieke muziek en zijn beide verbonden aan de Nationale koren. Anouk werkt als muziekpedagoog op diverse plekken. Bernet zingt bij het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor en is onderdeel van NKK NXT 2024/2025. Zij vormen samen met Edurne Ruiz Vocaal Folk Ensemble Canto Rodado. 

Contact:  vindersanouk@gmail.com

Folkduo Folkus.jpg

Folkduo Fokus

Folkduo Folkus bestaat uit multi-instrumentalisten Rozanne Ebenau en Erik de Jong. Samen brengen ze verschillende folkstijlen tot leven. Eén van de stijlen die ze graag spelen en zingen, is de muziek uit Ierland en Schotland. Op verschillende instrumenten zoals dwarsfluit, accordeon, gitaar en concertina brengen ze een gevarieerd repertoire van bekende en minder bekende liedjes en spelen ze virtuoze dansmuziek. Veel ervaring hebben ze opgedaan op sessies in bijvoorbeeld O'Ceallaigh Irish Music Pub in Groningen. Voor meer informatie en filmpjes, bezoek www.folkus.nl.

Pekel

Pekel speelt Nederlandse maritieme folk, maar laat zich beïnvloeden door een veelheid aan culturen en stijlen. Zo klinkt naast de basisbezetting van accordeon, gitaar, contrabas en cajon ook doedelzak, bouzouki, mondharp en fluit. Bekende deunen krijgen een modern jasje of nemen verrassende wendingen. Vaak blijkt een vermeende Ierse deun of onbekend traditioneel Nederlands lied door Pekel zelf geschreven.

De muziek van Pekel is toegankelijk voor een breed publiek. De mix van typisch Nederlandse muziek en de liefde van Pekel voor wereldmuziek, maakt de groep aantrekkelijk voor veel mensen, die, zo leert de ervaring, zich verbazingwekkend snel thuis voelen bij Pekel. Opzwepende dansen worden afgewisseld met gedragen ballades en aanstekelijke meezingers.

Maar Pekel is meer dan muziek alleen! Bij elk optreden van Pekel is de interactie met het publiek minimaal zo belangrijk als de muziek zelf. Pekel bracht boeken en cd’s uit en is te beluisteren op iTunes en Spotify.

www.pekelweb.com

pekel.jpg
bottom of page