top of page
achter2.jpg
ridders_esonstad-29.jpg

De Ridders van Friesland

De Ridders van Friesland is een groep mensen die de middeleeuwen hoog in het vaandel hebben staan. We proberen zo goed mogelijk te laten zien hoe mensen in die tijd werkten, aten, vochten etc. We doen dit door re-enactment; het naspelen/naleven van een specifieke tijd in de geschiedenis. 
 
De leden geven uitleg over wapens, vechten duels uit, geven workshops zwaardvechten voor kinderen, zijn bezig met handwerken, koken of andere bezigheden die in vroeger tijd allemaal plaatsvonden. Wij willen graag dat groot en klein deelneemt aan onze bezigheden. Bijvoorbeeld door zelf te weven, middeleeuws te punniken, te proeven van middeleeuwse recepten, zelf eens een zwaard in de hand te nemen, of een helm te passen. 
 
Wij leven de geschiedenis na door een kampement in te richten met tenten, meubilair, kookgelegenheid etc. Dit kampement kan ingericht worden zoals men in de vroege middeleeuwen leefde (500-1000 na Chr.) of zoals in de late middeleeuwen (ca. 1475) . Dit gaat natuurlijk vergezeld van de leden die volledig volgens de kledingvoorschriften uit die tijd gekleed gaan. 

www.riddersvanfriesland.nl

banner1.png

Kampementen 2021

wapen_vrijstaat.png
ter apel-2.jpg

Boogschuttersgilde 

Ter Apel

Boogschuttersgilde Ter Apel is een traditionele handboogvereniging voor zowel jong als oud. 
Er wordt op een traditionele manier geschoten. Oftewel: met traditionele (houten) bogen en uitsluitend op gevoel, zonder moderne technieken.


Interesse in boogschieten? Wij leren het je graag! 
Kom gezellig bij ons langs en maak kennis met deze prachtige sport! 

www.boogschuttersgilde.net

ter apel-1.png
nyckelharpa-spelers.jpg

Nyckelharpa-spelers en instrumentbouwer

Van een paar planken hout een speelbaar instrument maken fascineert Ernst Jan Kalkman. Eind middeleeuwen zijn er al verschillende snaarinstrumenten in ontwikkeling, zoals draailieren en viola’s. De sleutelviool komt al in fresco’s in de middeleeuwse kerkjes voor in Europa. De Moraharpa is een van de drie oudste sleutelviolen uit de 15de eeuw, De door Ernst Jan gebouwde replica ligt links achter op de foto, naast een draailier met dezelfde vorm. Alleen in Uppland, Zweden is de sleutelviool actief bespeeld tot nu toe. Dit instrument, daar gammalharpa of nyckelharpa genoemd, is in de 20ste eeuw verder ontwikkeld tot een chromatisch instrument. Het Stellingenfestival heeft in het wapen een griffioen. De viola da gamba die op het festival wordt gebouwd krijgt dan ook het hoofd van een griffioen. Eveline en Ernst Jan spelen beide op een nyckelharpa tijdens dit Stellingenfestival.

bottom of page