top of page
achter2.jpg
banner1.png

Marktkramen 2019

Poffers september 2019 Festival.JPG
celtic world.jpg

Celtic World

Celtic World verkoopt allerlei Keltische producten, Schotse kilts met alle denkbare toebehoren, sieraden, muziekinstrumenten, cd’s, dvd’s, (wand)ornamenten en nog veel meer.

www.celticworld.nl

Kolderieke Malien

Kolderieke Malien verkoopt handgemaakte sieraden gemaakt volgens de techniek van de middeleeuwse maliënkolders, maar dan in een modern jasje en in mooie kleuren.

Klik hier voor de Facebook pagina 

kolderieke malien.jpg
woollysvachten.jpg

Woolly's

Wij, René en Sandra , zijn de mensen achter Woolly's.

Als eigenaar van een hondenschool verkocht ik, René, schapenvachten aan mijn cursisten voor hun hond. Honden vinden het namelijk heerlijk om op een schapenvacht te liggen. In tegenstelling tot synthetische hondenkussens gaat een vacht niet broeien en naar hond ruiken. Door de positieve reacties van de baasjes en hun hond kwam het idee om ook zo nu en dan met de vachten op markten te gaan staan. Sandra is interieur adviseur en binnen haar werk kwam de decoratieve waarde van vachten steeds meer aan de orde. In 2015 verkocht ik mijn hondenschool om bij Sandra in Wijnjewoude (Friesland) te gaan wonen en besloten we 

om met de vachten verder te gaan. Woolly's vachten & zo was een feit. Tijdens onze reizen zijn wij altijd op zoek naar mooie producten van wol/vacht. Dit kan op verschillende plekken zijn als bijvoorbeeld ateliers, maar soms vind je ook unieke dingen gewoon op straat. Woolly's vachten & zo levert vachten van een hoogwaardige kwaliteit. Bij ons heeft u keus uit een ruim assortiment ambachtelijk gelooide schapenvachten,variërend van langharige IJslanders tot superzachte Suffolks. Maar ook de Texelaar ontbreekt niet. Verder vindt u in ons assortiment heerlijke warme wollen sloffen, leren babyslofjes en woonaccessoires zoals: woonplaids, sierkussens, krukjes en vloerkleden.  Onze leveranciers maken gebruik van vachten afkomstig uit de vleesindustrie. Door de vachten te hergebruiken i.p.v. te vernietigen leveren wij een duurzaam product door met waar u nog jarenlang plezier van kunt hebben. 

Zwaluw Bierbrouwers

Speciaal voor Vrijstaat de Stellingen hebben de brouwbroeders van Zwaluw Bierbrouwers uit Fochteloo een bier gebrouwen:


Vrijstaats Bier!


Het is een ambachtelijk gebrouwen bier met zuivere ingrediënten. De brouwer staat op het festival hoogst persoonlijk klaar om alles te vertellen over het brouwproces.

Naast Vrijstaats Bier wordt er ook ander eigen gebrouwen bier geschonken, ook het bierarrangement bij het theaterdiner is door de brouwbroeders gebrouwen. Verder zijn er ook overheerlijke, niet alcoholische, sappen te verkrijgen.
 
Kom naar de brouwerskraam en proef! 
 
www.zwaluwbierbrouwers.nl

Vrijstaats Bier.png
Kraam Carolina.jpg

Van oude garde tot nieuw bereid

Vanuit de Stichting Culinair Erfgoed Centrum zijn wij ons hele leven al dol op koken. Vooral oude recepten die komen uit de keuken van het platteland. 
 
Op speciale Pongemaeldersdagen werd het Stellingwerfs koren gemalen en was het de basis voor één van de vele soorten poffers. Er werden dan gerechten gegeten zoals Jan in de zak, Jan in 't hemd, Jan en Hendrikje in de zakbuil, luiewievebri'j, soepenmaelenbri'j, potstro en meelpuddingen. 
 
Potstro of luiewievebri'j, daar is menig Stellingwerver mee groot geworden. Gevuld met fruit als krenten, rozijnen, appels en toegedekt met een beetje roomboter of een vlierbessen saus.

De Stellingwerven hadden eeuwenlang een kooktraditie en op dit festival koken wij veel van deze gerechten. Wij zijn er trots op dat wij u op dit middeleeuwse Stellingen Festival hiervan mogen laten proeven en meegnieten. 
U bent van harte welkom en als u wat wilt kopen, neem dan een bewaartrommel van huis mee. 
 
Carolina Verhoeven 
Culinair Erfgoed Centrum 
www.culinairerfgoedcentrum.com

Hannie's Hakhoning

Wij zijn Eric en Hannie Brinksma. Sinds 2013 maken wij de échte hakhoning. Geheel ambachtelijk naar middeleeuws recept. Met zuivere imkerhoning en natuurlijke kruiden. Geheel zonder kunstmatige toevoegingen. Glutenvrij en Lactosevrij.

Verder hebben we ook diverse soorten honing, bijenwas, propolis producten en stuifmeel.  

Ook vlechten we bijenkorven van roggestro en hebben we onze eigen bijen!

hakhoning.jpg
lichtfonteyn 02.jpg

Levenskunst en Magie bij Lichtfonteyn

Veel ouder dan de Middeleeuwen zijn de edelstenen in de kraam van Lichtfonteyn. Vele hebben magische krachten, vraag er naar en de Vrouwen zullen een antwoord weten op al je problemen. Van haaruitval tot afbrokkelende tanden, overal is een steen voor te vinden! 

Er is schitterende verzameling van wonderschone sieraden en kleurrijke kleding bijeengebracht vanuit de Oriënt. Deze zijn te koop voor een dragelijke prijs. 

Ook dit jaar voorspellen de Vrouwen van Lichtfonteyn uw toekomst, dus: wilt u antwoorden over uw liefdesleven, werk of fortuyn, gaat dat dan zien en meemaken! Kom te weten wat voor u ligt, als de kaarten worden gelegd. 

Natuurlijke producten uit de magische Lichtfontuin mogen op deze dag niet ontbreken. Men zegt dat deze tuin wordt verzorgd door kabouters en elfen....
 
www.lichtfontein.nl

Elve Geluk

Elve Geluk is een kraam met spirituele en fantasy cadeau's. 
Boeken, kaarten, bedels en kralen, edelstenen, orakels, wierook, sieraden. Leuke, mooie en/of handige cadeau's en accessoires. 
 
www.elvegeluk.nl

elve geluk 02.jpg
miekes kruidentuin 2.jpg

Mieke's Kruidentuin

Welkom bij Miekes Kruidentuin!

In mijn tuin vind je de mooiste bloemen en gezondste kruiden. Van de kruiden maak ik mengsels voor thee, verschillende soorten kruidenolie. 

Deze kun je op de markt bij mij proeven en/of kopen.

Boeren in het Bos

Stichting Boeren in het Bos zet verandering in gang naar een natuurlijke manier van voedselproductie. Dat doen we door het te DOEN, te INSPIREREN, te ONDERZOEKEN, kennis te VERSPREIDEN en door te LOBBYEN bij de overheid om wet- en regelgeving aan te passen. In de omgeving van Appelscha houden we onze Tamworth varkens in bossen en Hooglander en Angus runderen in natuurgebieden. Daarnaast ontwikkelen we een bos waarin niet alleen varkens en runderen gehouden worden, maar ook kippen en kalkoenen, en waar ook nog eens fruit, noten en paddenstoelen te oogsten zijn. We willen laten zien dat een boer hier ook een inkomen mee kan verdienen. Daarom laten we exclusieve producten zoals droge worsten maken door een ambachtelijke slager. Er worden geen onnodige stofjes zoals bindmiddelen of conserveringsmiddelen toegevoegd aan het vlees, alleen wat kruiden en zout voor de smaak bij sommige producten. Ons vlees is rechtstreeks te bestellen via onze webshop, en ook verkrijgbaar bij verschillende restaurants en winkels. 
 
Vindt je het ook belangrijk om deze nieuwe manier van veehouderij en voedselproductie te steunen? Kijk eens op www.boereninhetbos.nl Let op! De boeren in het bos zijn alleen op zaterdag aanwezig.

tamworth-in-bos.jpg
pagan ways 01.jpg

Pagan Ways

We zijn vaste bezoekers van pagan, fantasy, Keltische, Viking, Schotse en Middeleeuwse festivals. We houden van de sfeer, de relaxte en vrolijke mensen, de muziek en alles wat daarbij hoort. Samen zijn met mensen die wat anders zoeken, misschien wel anders willen leven--daar voelen we ons thuis. We wilden graag nog meer deel uitmaken van die heerlijke festivalsfeer en er een positieve bijdrage aan leveren door onze passie te volgen. Zo is Pagan Ways ontstaan. 

We zijn geinspireerd door authentieke en historische kleding, maar geven er een originele touch aan. Bij ons is elk kledingstuk exclusief en enig in zijn soort, dus je zult nooit iemand zien rondlopen in precies dezelfde outfit. Elk kledingstuk wordt in ons atelier met passie en zorg ontworpen en gemaakt. Geen kleding uit lagelonenlanden dus, maar eigen fabricaat. We willen op een eerlijke en bewuste manier met onze producten omgaan en voor een betaalbare prijs op de markt brengen. Daarbij zijn we erg begaan met zowel mens als milieu. 

We zijn Pagan Ways gestart om met veel enthousiasme kleding te ontwerpen en produceren voor al die mooie mensen. We zijn niet zomaar een bedrijfje. Het is een cirkel van creativiteit waar iedereen deel van uitmaakt. Het voelt voor ons als een festival familie. Door de jaren heen is er al veel uit onze handen gekomen, want kleding ontwerpen en produceren, dat is ons ding! Niet alleen voor onszelf, vrienden en bekenden, maar voor iedereen die er door gecharmeerd is. Dit is onze bijdrage aan een nieuw tijdperk waarin mensen anders willen leven en zich bijpassend willen kleden op een manier die goed voelt. Iedere bezoeker moet bij Pagan Ways kleding kunnen vinden die hem of haar aanspreekt en waar hij of zij zich prettig in voelt. Iemand moet kunnen dragen wat past bij de betoverende sferen van festivals.

Dat noemen we het Pagan Ways gevoel!

www.paganways.nl

Rocking Magpie

Ik ben Wendela Mooibroek en net als de ekster die het logo vertegenwoordigt, ben ik dol op glimmende dingen.

Al van kinds af aan houd ik me bezig met sieraden en sinds 2000 ben ik goudsmid, afgestudeerd in Schoonhoven. Daarnaast maak ik ook graag sieraden van hout, of een combinatie van hout, (edel-)metaal, been, hoorn, leer.... oftewel: alles waar je mooie en verrassende sieraden mee kunt maken.

rocking magpie foto.jpg
de kleine salamander foto 2.jpg

De kleine  Salamander

Sjoerd Bonnema is onder andere imker en didgeridoospeler. Tijdens het festival zal hij honing verkopen en didgeridooworkshops geven.

“De Kleine Salamander" is een actiegericht kleinschalig ecologisch werkend eenmansbedrijf. Binnen mijn bedrijf staan bijen, tuin en muziek centraal.  Uitgangspunten bij mijn werkzaamheden en activiteiten zijn plezier, creativiteit en (natuur)beleving. 
Samenwerken, experimenteren, combineren en hergebruik dragen verder bij aan een dynamisch eindresultaat”.

www.dekleinesalamander.com

Sjoerd deelt zijn kraam met pottenbakker Siep Douwsma.

Siep de  Pottenbakker

Pottenbakker Siep Douwsma maakt robuust en creatief, handvervaardigd aardewerk.  
Hij geeft demonstraties pottenbakken en verkoopt onder andere de door hem gemaakte mokken met het wapen van Vrijstaat de Stellingen erop.

Pottenbakker 01.jpg
het snijpunt foto.jpg

Het Snijpunt

Mijn naam is Erno Korpershoek en ik ben al vele jaren zelf actief als houtsnijder, het is een traditie in mijn familie. Mijn grootvader was ook houtsnijder. Ik heb me verdiept in de geschiedenis en de techniek van dit oude ambacht. Ik heb vele oude motieven nagemaakt, maar ik maak ook nieuwe ontwerpen om de traditie levend te houden. Ik probeer jonge mensen te interesseren voor dit ambacht en heb zelf een grote collectie antiek houtsnijwerk verzameld en enkele boeken geschreven over de gebruikte motieven en de kerfsnee techniek. Sinds 2013 is het fries houtsnijwerk dankzij mijn werkzaamheden erkend als immaterieel cultureel erfgoed in Nederland. Door het geven van demonstraties en workshops hoop ik dat er weer nieuwe houtsnijders bijkomen zodat de traditie niet verloren gaat.

www.kerfsnede.nl

Vagabond Art

Vagabond Art reist de wereld rond met het maken van kunst en kunstvoorwerpen, waarbij je oude ambachtelijke technieken volgt 

 www.instagram.com/vagabondartcraft/

vagabondart.jpg
zoepzooi.jpg

Zoepzooooi

Zoepzoooi is ooit begonnen met het maken van vlierbloesem siroop en het her gebruiken van allerlei materialen en natuurlijke materialen. Hergerbuik van snoeihout en gebruik van onkruid. 
Naast de vlierbloesem siroop is er ook vlierbloesemsiroop en vlierbloesem thee te koop. Of koop een knapzak gevuld met vlierbloesemlimonade, brandneteltapenade en lekker brood.Geef een vierbloesemlikeur cadeau en zoek er een mooi glaasje bij uit. 
Proef eens vlierbloesem limonade, likeur of thee.

Voor wie durft proef eens brandneteltapenade en brandnetelthee. 
En voor de kids leuke snoeppotjes en een natuurlijke unicorn !!!! uniek een middeleeuwse eenhoorn. 

Kurtoskalacs (schoorsteenbrood)

Wat is kürtőskalács?

Vast al eens gezien op een middeleeuws evenement of Fantasy Fair.
Maar voor het geval dat niet zo is: Het is gemaakt van een zoet brooddeeg gerold op een houten as, met suiker bestrooid en gekarameliseerd boven een houtskool BBQ.

Wij serveren met de smaken: walnoten, vanille, kaneel of hakhoning citroen of een van de andere smaken die wij bij ons hebben. 

schoorsteenbrood 1.jpg
diana foto 02.jpg
diana foto 01.jpg

Eilandesign

Ik ben Diana Warmels en heb in Appelscha een (wol) handwerkatelier en ben bezig een verfplantentuin aan te leggen waarin planten groeien die gebruikt kunnen worden om wol mee te verven. Op het festival sta ik met een spinnewiel en spintol en laat ik naaldbinden zien. Dit is een oud ambacht uit de vikingentijd. Verder is er wol te koop in natuurlijke kleuren en wol die op plantaardige wijze is geverfd zoals dat vroeger ook gebeurde.

bottom of page