top of page
achter2.jpg
banner1.png

Kampementen 2017

Boogschuttersgilde Ter Apel

Wij zijn een traditionele boogschietvereniging in Zuid-Oost Groningen. 

Al vanaf 2010 zijn wij een gezellige vereniging waar uitsluitend met traditionele (houten) bogen geschoten wordt. Dat betekent dus niet met moderne technieken, maar uitsluitend op gevoel schieten.
 
Boogschieten is een leuke sport voor zowel jong als oud. Onze leden variëren van 10 tot 70 jaar. Er hangt een gezellige ontspannen sfeer zonder verplichtingen, maar veiligheid staat hoog in het vaandel. 

Voor beginners geven wij een basiscursus van ongeveer 8 weken. Verder is het bij ons "vrij" schieten. 

www.boogschuttersgilde.net

boogschutter.jpg
leermeaker.jpg

Ger de Leermaeker

Middeleeuwse ambachtsman en entertainer. Wij laten op ludieke wijze zien en vertellen waarvoor en hoe bepaalde lederen/middeleeuwse gebruiksvoorwerpen werden gebruikt en hoe ze werden gemaakt. 
 
Voor kinderen is er de mogelijkheid om door hun ouders of begeleiders gefotografeerd te worden als stoere Viking. 

www.deleermaeker.nl

Greenthingz

Zie bij Acts De Ruilkar en Siegfried de Vurige.

Haertfara collage).bmp

Heartfara

Hallo! Wij zijn Mark en Paula, samen met onze hond Roos bewonen wij het kampement Haertfara. Ons kampement draagt de naam Haertfara wat reizende haard betekent, of wel 'thuis weg van huis'. De haard is het hart van het huis, hier wordt het eten bereidt en vindt je warmte, geborgenheid en gezelligheid. Bij ons kun je zien hoe men in de vroege middeleeuwen leefde. 
 
Wij houden ons bezig met koken op houtvuur, spelletjes doen, praatjes maken en verder alles wat er bij komt kijken in het leven van een reizende haard in de vroege middeleeuwen. Natuurlijk met een vuurplaats waar eigenlijk altijd wel een pannetje water boven hangt. Wij hebben ons vooral verdiept in lekker koken, voornamelijk traditioneel en gebaseerd op de omgeving maar wanneer nodig ook hedendaags. 

Van de kok kun je een luisterend oor, grap of verhaal verwachten, maar ook een tik over je vingers als je uit de pan snoept. 


Als je in de keuken woont, heb je geen honger, dus wij bijten niet. Met andere woorden: als je een vraag hebt, stel hem gerust. We beantwoorden hem graag.

Handwerkkamp

Wij zijn Dieuwke la Roi en Carin van Hemert, geïnteresseerd in oude ambachten, en dan met name alles wat gerelateerd is aan handwerken. We hebben verschillende dingen al uitgeprobeerd: spinnen, weven, kaartweven, wol verven, nalbinding, sprang en ga zo maar door. Daarnaast zijn we ook bezig met moderne handwerksoorten als breien en haken. 
 
Op de markt in Appelscha zullen wij diverse handwerksoorten demonstreren, waarbij het spinnen met een spintol en het kaartweven centraal zullen staan. We willen proberen hier ook mini-workshopjes in te geven, maar moeten nog even kijken hoe we dit gaan realiseren. Daarnaast zien wij de markt ook als een mogelijkheid om zelf verder te experimenteren met dingen die we nog niet onder de knie hebben, of gewoon nog niet gepobeerd hebben. 
 
Ook zullen wij handgemaakte voorwerpen te koop aan bieden. Deze voorwerpen kunnen stammen uit elk tijdperk van handwerken, en zullen dus niet specifiek Middeleeuws zijn.
In het kampement voeren wij een doorlopend rollenspel waarin men al naar gelang de volgende dingen zou kunnen zien: Boeren, groot en klein, bezig met dag-en door-werkzaamheden. 
 
Ook willen wij en passant met liefde vertellen over onze afkomst, onze geschiedenis en onze gebruiken. 

handwerk.jpg
nyckelharpa-spelers.jpg

Nyckelharpa-spelers en instrumentbouwer

Van een paar planken hout een speelbaar instrument maken fascineert Ernst Jan Kalkman. Eind middeleeuwen zijn er al verschillende snaarinstrumenten in ontwikkeling, zoals draailieren en viola’s. De sleutelviool komt al in fresco’s in de middeleeuwse kerkjes voor in Europa. De Moraharpa is een van de drie oudste sleutelviolen uit de 15de eeuw, De door Ernst Jan gebouwde replica ligt links achter op de foto, naast een draailier met dezelfde vorm. Alleen in Uppland, Zweden is de sleutelviool actief bespeeld tot nu toe. Dit instrument, daar gammalharpa of nyckelharpa genoemd, is in de 20ste eeuw verder ontwikkeld tot een chromatisch instrument. Het Stellingenfestival heeft in het wapen een griffioen. De viola da gamba die op het festival wordt gebouwd krijgt dan ook het hoofd van een griffioen. Eveline en Ernst Jan spelen beide op een nyckelharpa tijdens dit Stellingenfestival.

De Papiermaecker

De Papiermaecker vervaardigd papier zoals het vanaf 1200 in het huidige Europa gedaan wordt. Er worden materialen gebruikt zoals die in die periode 1450 verwerkt werden, daarnaast wordt gewerkt met zo authentiek mogelijke gereedschappen. Het papier is voornamelijk bestemd voor aquarel – ets – en kalligraferen. Van de vervaardigde vellen wordt door de boekbinder eventueel boeken gemaakt. Het kampement is geheel voor publiek toegankelijk zodat men kennis kan nemen van het werken leven en wonen in de (late) middeleeuwen. Er wordt gekookt op houtvuur en overnacht in de woontent. Tijdens de presentatie wordt geen gebruik gemaakt van elektra, of verwarming anders dan houtvuur. De kleding is geheel afgestemd op de (late) middeleeuwen. 
 
www.depapiermaecker.nl

de papiermaecker.jpg
ridders_esonstad-29.jpg

De Ridders van Friesland

De Ridders van Friesland is een groep mensen die de middeleeuwen hoog in het vaandel hebben staan. We proberen zo goed mogelijk te laten zien hoe mensen in die tijd werkten, aten, vochten etc. We doen dit door re-enactment; het naspelen/naleven van een specifieke tijd in de geschiedenis. 
 
De leden geven uitleg over wapens, vechten duels uit, geven workshops zwaardvechten voor kinderen, zijn bezig met handwerken, koken of andere bezigheden die in vroeger tijd allemaal plaatsvonden. Wij willen graag dat groot en klein deelneemt aan onze bezigheden. Bijvoorbeeld door zelf te weven, middeleeuws te punniken, te proeven van middeleeuwse recepten, zelf eens een zwaard in de hand te nemen, of een helm te passen. 
 
Wij leven de geschiedenis na door een kampement in te richten met tenten, meubilair, kookgelegenheid etc. Dit kampement kan ingericht worden zoals men in de vroege middeleeuwen leefde (500-1000 na Chr.) of zoals in de late middeleeuwen (ca. 1475) . Dit gaat natuurlijk vergezeld van de leden die volledig volgens de kledingvoorschriften uit die tijd gekleed gaan. 

www.riddersvanfriesland.nl

Orde van Sans Souci

In de late middeleeuwen was bijgeloof een even krachtig middel

als geloof, en werden mensen die witte magie beoefenden gedoogd, niet zozeer omdat ze genezen konden maar omdat ze ook niet veel kwaad konden. Anders dan kwakzalvers en geneesheren uit die dagen. 
 
Men gebruikte talismannen en voorwerpen of kruiden en planten om mensen zgn te genezen. Of het hielp was vanzelf geheel afhankelijk van de overtuiging van de patient.

De wijze vrouwen van de Orde van Sans Souci blazen deze

overtuigingen op een ludieke manier nieuw leven in...overtuigd dat de mens tegenwoordig te weinig fantasie meer heeft en verbeelding geen plaats meer kent in onze maatschappij. Dat verandert als U ons bent tegengekomen...))

orde-van-sans-souci312x199.jpg

De Soete Inval

Zie Muziekgroepen

de westerwolders.jpg

De Westerwolders

"Wij" zijn een groep enthousiaste grote en kleine lieden uit het Noord-Oosten van Nederland die een beetje verslaafd zijn aan het middeleeuwengevoel en die zich geheel vrijwillig, zonder welke dwang dan ook, af en toe terug verplaatsen in de tijd. Dat doen wij door middel van re-enactment, oftewel het laten zien, voelen, ruiken en horen van een stukje geschiedenis. In ons geval willen wij u een kleine impressie geven van het dagelijks leven van een boerengemeenschap in Westerwolde in de late middeleeuwen. 
 
In het kampement voeren wij een doorlopend rollenspel waarin men al naar gelang de volgende dingen zou kunnen zien: Boeren, groot en klein, bezig met dag-en door-werkzaamheden. 
 
Ook willen wij en passant met liefde vertellen over onze afkomst, onze geschiedenis en onze gebruiken. 

De Zeeuwse wolmakers

Speciaal uit Zeeland komen de Zeeuwse Wolmakers op bezoek om kennis te maken met de Vrijstaat de Stellingen. Zij doen alles met wol, en hier en daar, nu en dan, wordt het publiek verrast met een verrassende muzikale bijdrage!

wolbewerkster.jpg

Onze roots liggen dicht bij het huidige Schildmeer, in de provincie roningen. In de moerassige weiden daar omheen, hebben we de geheimen van de natuur weten te doorgronden. Ontdekt waar het geluk van de mens werkelijk in zit...in amuletten en geluksbrengers vanzelf. Iets wat men in de loop der eeuwen vergeten is....maar wij weten daar wel raad op!

bottom of page