top of page
achter2.jpg
banner1.png

Muziekgroepen 2022

wapen_vrijstaat.png

Vrijstatig Volkje

Volkjebuitenmuseumfoto.jpg

In Vrijstaat De Stellingen leeft o.a. het Vrijstatig Volkje. Dit Volkje bestaat uit middeleeuwse en sprookjesachtige figuren die van muziek maken en vrolijk spel houden. Ze trekken rond, op zoek naar plekken waar ze de sfeer kunnen verhogen en mensen kunnen vermaken.  
 
De groep, variërend in aantal en samenstelling, maakt straattheater waarbij ze de interactie zoeken bij elkaar en het publiek. Ze hebben zo hun middeleeuwse logica en boerenverstand en passen dat toe op de huidige tijd, wat verfrissende en amuserende situaties oplevert. Hun eerlijke, open (en ietwat kinderlijke) blik op de wereld brengt menigeen aan het lachen.

 

Het Vrijstatig Volkje is bedoeld als entertainment bij evenementen en festivals. Wij zijn flexibel en kunnen ons spel aanpassen aan de betreffende activiteit. Als speciaal, interactief luisterprogramma kunnen we bijvoorbeeld presenteren:
- Een programma over de geschiedenis van de Stellingwerven in de Middeleeuwen en
- Het programma 'Vissersvrouwenlatijn' over het lief en leed van vissersvrouwen in vroeger tijden. Zie de trailer daarvan op Facebook en op YouTube

Contact: Edo Pronk (Fochteloo): tel. 06-43736259.

E-mail: vrijstatigvolkje@gmail.com

Tierelier

Valkeniers,De.jpg

Dit duo is al vele jaren actief in de Nederlandse volksmuziekwereld. Deze muzikanten hebben in diverse folkgroepen gespeeld, zoals Hommeles, Toerlesjoer en Hottevot (de Drentse benaming voor rommelpot). Sinds drie jaar gaan deze senior-speellieden onverminderd enthousiast door als tandem. Hun repertoire is vooral Nederlands, Vlaams en Frans. Het gaat van verhalende, traditionele liederen tot pittig gespeelde dansdeunen. Een deel van dit materiaal gaat terug tot de Middeleeuwen en de Renaissance. Kees Valkenburg zorgt voor fraaie draailierpartijen. Jan Klinkenberg hanteert vooral de trekharmonica en de concertina. En ook wel snaarinstrumenten als gitaar, dulcimer en mandoline. Met de naam Tierelier willen de heren niet hinten naar hun conditie of fitheid. Het is meer bedoeld als een verwijzing naar de onverstoorbaar doordraaiende draailier.

Hotnàher

Hotnaher.jpg

Muziekgroep Hotnàher bestaat uit Jannie Schermer, Els Horsman, Hans Koerts Meijer en sinds kort ook Jaap Verheij. 

 

Op het repertoire staan volksmelodieën uit heel Europa waaronder ook oude muziek uit Nederland.

 

De muzikanten spelen al 25 jaar samen met nog evenveel plezier en passie als aan het begin van hun muzikale reis. Vooral belangrijk voor de groep is de verbinding met het publiek; het uitnodigen tot samen zingen en, waar mogelijk, een dansje doen.

 

Even voorstellen:

 

Els speelt accordeon.

Jaap zingt en speelt luit, tambura (een Bulgaars snaarinstrument) en gitaar.

Jannie zingt en bespeelt en aantal instrumenten, zoals de Franse doedelzak (cornemuse), de kaval (een Bulgaarse herdersfluit), de klarinet, de chrotta (een soort cello) en de baglama (een Grieks snaarinstrument). 

Hans zingt en slaat zich een weg door slaginstrumenten, zoals de tapan (Turkse trom), de tarabuka (Turkse vaastrom), de snare-drum en de tamboerijn. 

 

Hotnàher treedt op bij (koffie) concertjes en begeleidt dansers op volksdansbals.

bottom of page