top of page
achter2.jpg
banner1.png

Muziekgroepen 2023

wapen_vrijstaat.png

Altegaer

Altegaer2023.jpg

Deze groep speelt in een wereld van weleer, wijn, wind en water.

Een wereld van weleer:

Dit verhaal begint in het jaar 1029 in Egmond waar een monnik schrijft in de annalen van de Egmonder Abdij. Daarna gaat de reis door de tijd verder via de Middeleeuwen, de Renaissance en de watergeuzen tot aan de vooravond van de Gouden Eeuw.

Een wereld van wijn:

Door alle eeuwen heen zijn ontelbare liederen gemaakt voor vrolijke aangelegenheden. Liederen die gaan over bier, wijn en feestelijk samenzijn. In alle landen wordt het genot van samen drinken bezongen.

Een wereld van wind en water:

Het maritieme programma begint in de Gouden Eeuw en het tijdperk van de VOC. Over die tijd brengen de minnestrelen van Altegaer naast traditionele liederen en dansmelodieën ook veel nieuw, zelfgeschreven repertoire. Liederen die gaan over levendige havensteden, het ruige leven aan boord, de gevaren onderweg en verre bestemmingen.

 

De groep bestaat uit:

Marita Kruijswijk (zang, fluit, schalmei)    

Louis Stortelder (zang, spel en dans)    

Hanneke Koek (zang, viool, trom)    

Frank Edam (zang, gitaar, accordeon)    

Suleika van Holland (zang, gitaar, cister, trom, mondharmonica)

 

Tezamen brengen ze een voorstelling met veel muziek, leerzame momenten, ontroerende verhalen en uitgelaten dans en spel….,     …..maar het allerbelangrijkste is het plezier dat ze samen hebben in het spelen en zingen en dat plezier over te brengen aan het publiek.

 

Contact : Marita Kruijswijk (Haulerwijk), marianta@xs4all.nl of tel. 06-51222297

Zie ook : www.facebook.com/Altegaer    

Voor trailer zie : https://www.youtube.com/watch?v=VUlMv3oUqyQ   

Duo Erik en Martijn

Deze twee rasechte folkmuzikanten kennen elkaar uit verschillende folkscenes. Zo ontmoeten ze elkaar al decennia op Ierse sessies, balfolkavonden, in klezmergroepjes enz. Nooit hebben ze echt een officieel duo gevormd, tot nu. Erik (van huis uit accordeonist) is in 2019 draailier gaan spelen en zocht daarbij een medemuzikant. Omdat ze elkaar ook al vaker op middeleeuwse festivalletjes zijn tegengekomen, en Martijn ook verschillende middeleeuwse instrumenten bespeeld zoals schalmei (een voorloper van de hobo) en chalumeau (een voorloper van de klarinet), was deze combinatie snel gesmeed.

Duo Erik & Martijn.jpg

Om de muziek een extra dimensie te geven, zorgen ze er ook voor dat de muziek die ze spelen geschikt is om balfolk op te dansen. Maar gewoon kijken en luisteren is natuurlijk ook erg leuk bij dit bijzondere duo, waarbij je je toch een beetje op een middeleeuws feestje waant 😊

Contact: Erik de Jong, erikdj82@gmail.com. Zie: https://folkmuzikant.nl

Theater Kwezel 

Theater Kwezel speelt een heuse klassieker uit de middeleeuwse Nederlandse literatuur: Lanseloet van Denemarken. 

 

Dit verhaal, uit de ‘abele spelen’ gaat over ridderschap, onmogelijke liefde en seks-voor-het-huwelijk. Anders dan veel andere middeleeuwse verhalen is Lanseloet een tijdloos avontuur dat dus zeer geschikt is voor een modern publiek. De behandelde thematiek rond liefde, bedrog en verschillende opvattingen van huwelijkse trouw, gaat door alle tijden en culturen heen, maar is toch zeer kenmerkend voor de literatuur van de late middeleeuwen.

 

Lanseloet is een festivalvoorstelling die oude muziek en literatuur toegankelijk maakt voor een breed publiek. Liefde en humor, ridders, jonkvrouwen en muziek maken Lanseloet tot een levendig geheel. Uitgangspunt blijft evenwel de tekst uit de vroege 15e eeuw, eigentijds gebracht.

 

Duur: ca 25min.

Contact: Wouter Kuyper, info@wouterkuyper.nlwww.wouterkuyper.nl

https://www.facebook.com/WouterendeDraak/

TheaterKwezel2023.jpg

Voddemoér

Van de zee, het vlakke land en haar nuchtere bewoners zingen deze twee olijke grieten. Over het zware werk, de mondige vrouwen, maar ook de feesten en de klompendansen.

 

Voddemoêr is een gloednieuwe Nederlandstalige folkband, gestart door de zussen Robin & Marijn. Met krachtig harp-spel, een sterke melodische sectie van blokfluit met viool en natuurlijk de kraakheldere vocalen van de twee zussen, schetsen zijeen levendig beeld van het Nederland van de voorbijgegane eeuwen. Stof je klompen af en dans met ons mee!

 

Contact: voddemoer@robin-hielke.nl

Zie ook: https://www.facebook.com/Voddemoer.folk, https://www.instagram.com/voddemoer en 

www.youtube.com/Voddemoêr

Voddemoer.jpg

Victoria: De Rattenvanger van Appelscha

Victoria Rattenvanger.jpg

‘Lieve kinderen, kom je gezellig muziekinstrumenten spelen en vrolijke melodieën beleven!! ‘

 

Victoria gaat interactief  om met de kinderen op de kermis en betoverd ze met mooie deuntjes op de blokfluit! Pak je je een klein instrument en speel je mee? We gaan als een slang slingerend spelen en dansen….

Victoria geeft blokfluitles elke maandag in Appelscha aan kinderen via Kunst en Coo. 

 

Contact: www.blokfluitencreatievemuziek.nl  

De Sleutelaars

De Sleutelaars.jpg

Nieuwsgierig naar de onbekende instrumenten die wij bespelen? Het zijn Nyckelharpor. Dat is de Zweedse benaming voor deze twee instrumenten. In het Nederlands zeggen we sleutelviolen. Deze snaarinstrumenten worden al meer dan 500 jaar voor traditionele volksmuziek gebruikt in Uppland, Zweden. Het instrument was vroeger in heel Europa bekend, zo rond 1500. Honderd jaar later werden er resonantiesnaren aan toegevoegd. De Nyckelharpa werd net als de viool gebruikt om dansen te begeleiden. Er bestaan veel varianten van de Nyckelharpa. Vroege instrumenten hadden een of twee speelsnaren met bourdon- en resonantiesnaren en kunnen maar in één toonsoort spelen. De laatste honderd jaar kwamen er instrumenten met 3- of 4-speelsnaren en kan er in elke toonsoort op gespeeld worden. De resonantiesnaren die op de Nyckelharpa zitten, vind je ook bij de Viola d'amore (barok) en de Noorse Hardangerviool. 

De Sleutelaars, Eveline en Ernst Jan, zijn al jaren actieve volksdansers in Scandinavië en kwamen daardoor in contact met de Zweedse muzikanten en de nyckelharpa. Met behulp van de originele bouwtekening van een bouwer uit Ösmo heeft Ernst Jan onze instrumenten gebouwd. Wij spelen traditionele dansmuziek (polska meervoud polskor). Zweden heeft een ononderbroken polskor-traditie met melodieën die vaak in de familie worden doorgegeven. Daardoor kent elke streek/dorp een eigen unieke versie van deze oude parendansen, met hun karakteristieke ritmes, vaak in een driedelige maatsoort. 

Contact: Eveline van der Veer en Ernst Jan Kalkman: e.j.kalkman@outlook.com

bottom of page